Meny
TRAFIKK OG SYN

Godt syn er
avgjørende for
trygg kjøring

I trafikken handler det mye om raske beslutninger,
evnen til å vurdere avstander, hastigheter og bevegelser.


Klart syn er avgjørende for å oppdage skilt, unngå farer, og navigere trygt i trafikken. Uten optimal synskorrigering kan selv små feil få store konsekvenser.

Et godt syn er ikke bare viktig for førere, men også for fotgjengere og syklister som deler veiene, da det hjelper dem med å være oppmerksomme og reagere på farer rundt seg. Svikt i synet kan føre til økt risiko for ulykker på veien. Alliance Optikk anbefaler regelmessig synsundersøkelse for å opprettholde trafikksikkerheten.

Ved bilkjøring er synet den sansen du bruker mest – omtrent 80% av informasjon du får kommer via synet.

Derfor er godt syn avgjørende for trafikksikkerhet:

  • 1.
    Oppdagelse av farer:

    En sjåfør med godt syn kan raskt oppdage potensielle farer på veien, som fotgjengere, syklister eller andre kjøretøy, og reagere raskt for å unngå ulykker.

  • 2.
    Avstandsvurdering:

    Godt syn hjelper med å bedømme avstander nøyaktig, noe som er viktig for å beregne når man skal bremse, svinge eller foreta andre manøvrer.

  • 3.
    Lesing av skilt og signaler:

    Evnen til å oppfatte og lese trafikkskilt, trafikklys og andre signaler er essensiell for å overholde trafikkreglene og reagere adekvat.

  • 4.
    Sidesyn og perifert syn:

    Å ha et bredt synsfelt og være oppmerksom på omgivelsene er viktig for å kunne reagere på situasjoner som plutselige hindringer eller biler som nærmer seg fra sidene.

  • 5.
    Nattesyn og mørkekjøring:

    Godt syn er spesielt viktig om natten når synligheten er redusert. Evnen til å se i mørket eller under dårlige lysforhold kan forhindre kollisjoner.

Kjørebriller med spesialglass

Vi tilbyr brilleglass til briller og solbriller for bilkjøring, designet for å forbedre synet og øke komforten mens du kjører. Kjørebriller kan redusere blendende lys, øke kontrasten og forbedre generell synsskarphet.

  • Redusert blending:
    Spesialglass designet for å redusere blending er spesielt nyttig under kjøring i sterkt sollys, ved våt veibane eller om kvelden når møtende lys kan forstyrre synet.
  • Kontrastforbedring:
    Brilleglass som forbedrer kontrasten og klarheten i synet. Dette er spesielt nyttig i varierende lysforhold eller under dårlige værforhold, for eksempel i skumring, tåke eller regn, der det kan være vanskelig å skille detaljer.
  • Reduksjon av skadelig UV-stråling:
    Solbriller med eller uten styrke beskytter øynene mot skadelige UV-stråler. Dette bidrar også til å redusere  tretthet under lange kjøreturer.
  • Tilpassede løsninger for synsproblemer:
    Noen førere kan ha spesielle synsproblemer, for eksempel astigmatisme eller nedsatt dybdesyn. Briller med skreddersydde løsninger korrigerer slike problemer, forbedre synsskarpheten og øker dermed sikkerheten på veiene.
  • Antirefleks:
    Briller med antirefleks reduserer reflekser på brilleglasset, som for eksempel fra instrumentpanelet, andre lyskilder og blending. Antirefleks kan forhindre forstyrrelser i synsfeltet.

See godt i trafikken

Bestill synstest for bilkjøring

Ta ansvar – trafikksikre ditt syn

Trinn 1 av 2

Finn en optiker i nærheten av deg


Skal du ta førerkort? Dette må du huske på


Når du for første gang skal ta førerkort i klassene A, A1, A2, B, B1, BE, AM, S og T, kreves en egenerklæring om helse. Ved førerprøven må du fremlegge en attest fra optiker eller lege på at du oppfyller alle synskravene for kjøring.

  • Sjekk synet ditt: Du må du ha minst 0,5 (50%) synsskarphet for begge øyne samlet eller 0,5 for ett øye.
  • Bruker du briller eller linser? Må du bruke kjørebriller eller kontaktlinser for å oppnå synskravene, er du pliktet til å bruke de under kjøring.
  • Synsattest er påkrevd: Alle som skal ta førerkort, må levere en synsattest (også kjent som førerkortattest) som dokumenterer at synet ditt oppfyller kravene. Synsundersøkelse og synsattest bestiller du hos optiker.
  • Har du synsproblemer? Dobbeltsyn eller redusert synsfelt kan påvirke muligheten din til å få førerkort. Få dette sjekket før du starter opplæring.
  • Når tar man synstest før førerkortet? Hvis du oppgir i førerkortsøknaden din at du bruker briller/linser, må du levere en synsattest til trafikkstasjonen før du kan bestille oppkjøring. Hvis du ikke oppgir dette, vil det bli gjennomført en enkel synstest på trafikkstasjonen. Hvis du ikke består denne testen, vil du få krav om å levere en synsattest.
  • Hvor lenge er synstest for førerkort gyldig? En synsattest eller helseattest må leveres til Statens vegvesen innen tre måneder etter at den er utstedt. Når attesten er levert, gjelder den i henhold til den gyldigheten som legen eller optikeren har satt, vanligvis uten begrensninger, og førerkortet vil da bli utstedt med vanlig gyldighet, som i dag er 15 år.

Les mer vedrørende førerkort på Helsedirektoratets nettside.

Norsk Elbilforening + Alliance Optikk

NYHET! Medlemsfordeler for Norsk elbilforening


Alliance Optikk samarbeider med Norsk elbilforening – for å bidra til økt trafikksikkerhet.

SE FORDELER OG RABATTER →

Utfordringer med å kjøre i mørket?


Mørkekjøring kan være spesielt utfordrende, særlig etter hvert som synet naturlig svekkes med alderen.

Visste du for eksempel at en sekstiåring trenger omtrent tre ganger så mye lys som en tjueåring for å se klart? Dette skyldes at linsen i øyet blir tykkere og mer gulaktig med årene, noe som hindrer en del av lyset i å nå netthinnen. I mørket, når pupillen utvider seg for å slippe inn mer lys, forsterkes også synsfeil som nærsynthet, noe som kan gjøre det vanskeligere å oppdage fotgjengere eller lese trafikkskilt.

For personer med nedsatt syn blir mørkekjøring derfor ekstra krevende. Blending fra møtende trafikklys og redusert kontrastsyn er vanlige problemer som kan gjøre det vanskelig å kjøre trygt.  Bruk av kjørebriller med antirefleksbelegg kan bidra til å redusere ubehagelig blending fra møtende kjøretøy. Riktig synskorreksjon og regelmessige synstester er viktige tiltak for å opprettholde sikker kjøring under dårlige lysforhold.

Trafikksikkerhet og barn

Fire av ti har opplevd farlige situasjoner i trafikken på grunn av dårlig syn.


Norges Optikerforbund etterlyser obligatoriske synsundersøkelser for bilister.

Dårlig syn fører til trafikkulykker →

Konsekvenser av for dårlig syn ved ulykker


Hvis du kjører bil uten å bruke nødvendige briller eller kontaktlinser og er involvert i en ulykke, kan det føre til alvorlige rettslige konsekvenser.

I slike tilfeller kan du bli ansett som uaktsom, noe som kan medføre:

  1. Tap av førerkort: Myndighetene kan inndra førerkortet ditt hvis de vurderer at du ikke oppfyller de nødvendige synskravene for å kjøre trygt.
  2. Bøter eller fengsel: Du kan bli ilagt bøter eller i alvorlige tilfeller fengselsstraff dersom det blir fastslått at ditt dårlige syn var en medvirkende årsak til ulykken.
  3. Forsikringskomplikasjoner: Forsikringsselskapet kan nekte å dekke skadene, både på ditt eget kjøretøy og på andre involverte, hvis det viser seg at du kjørte uten nødvendig synskorrigering. Dette kan føre til betydelige økonomiske belastninger.
  4. Erstatningsansvar: Du kan bli holdt personlig ansvarlig for skader på personer eller eiendom, noe som kan resultere i store erstatningskrav mot deg.

Husk at synet endrer seg hele livet slik at selv om synet ditt var perfekt da du fikk førerkort kan det ha endret seg. Det er ditt ansvar at du til enhver tid tilfredsstiller kravet i førerkortforskriftene selv om det ikke står markert i førerkortet ditt at du har en synsfeil som krever kjørebriller eller linser.

Bestill synstest

Ta ansvar – trafikksikre ditt syn

Trinn 1 av 2

Finn en optiker i nærheten av deg


Close

Handlekurv

Innlogging

Logg inn med sms engangspassord

Ny hos Alliance optikk? Registrer deg her

Har du ikke registrert konto hos oss før? Registrering er gratis og med konto kan du lagre dine kontaktopplysninger, få oversikt over dine tidligere ordre og rebestille varer basert på tidligere kjøp.

Her kan du leseom hvordan vi tar vare på dine personopplysninger

Ønsker du linsekontroll abonnement?

Alle linsebrukere oppfordres til å ta jevnlige kontroller fordi øyehelsen best ivaretas ved trygg og sikker bruk av riktige linser. Derfor bør du inkludere linsekontroll 1 gang i året som en del av ditt linseabonnement hos din angitte optiker.
Pris: kr 80kr,- pr. mnd

Velg din optiker

Nei Ja