Meny
ØYEHELSEUNDERSØKELSE

Vi tar vare på din øyehelse


Har du sjekket øynene dine? Enkle synsfeil som langsynthet og nærsynthet, eller øyesykdommer som grå og grønn stær, lar seg lett oppdage. Bestill en øyeundersøkelse hos en fastoptiker i Alliance Optikk i dag.

Ingen øyne er like

Øyet blir ofte kalt kroppens fineste instrument, og iris og netthinnen er like unike som fingeravtrykket ditt. Øynene er kroppens mest følsomme organ og rundt 80 prosent av den informasjon du mottar, får du gjennom øynene. Det er ikke uten grunn at vi optikere ønsker at du skal ta godt vare på øynene og synet ditt ved gode rutiner for øyehelseundersøkelser.

Synet kan endre seg selv om du ikke legger merke til det selv, og en regelmessig oppfølging vil gi deg trygghet for eget syn og gi best øyehelse over tid.


Bestill øyehelseundersøkelse her

Trinn 1 av 2

Finn en optiker i nærheten av degHvor ofte bør du kontrollere synet?

Allerede i 5-årsalderen bør den første synstesten gjennomføres. Senere anbefaler vi regelmessig å sjekke synet hvert andre år gjennom hele livet.

Spesielt er alderen 45-55 år en tid hvor synet ditt forandrer seg mye. Er du over 55 år er det særlig viktig at du ikke lar det gå mer enn to år mellom hver synsundersøkelse.

Avansert teknologisk utstyr, god tid og dyktige optikere gjør at vi kan oppdage øyesykdommer eller andre helsemessige endringer på et tidlig stadium. Ved behov henviser optikeren direkte til øyelege.

Øyesykdommer som kan avdekkes hos optiker

 • 1.
  Grå stær

  Grå stær er en øyesykdom som rammer øyets linse. Ved fremskreden grå stær, også kalt katarakt, kan det skimtes en grå skygge bak pupillen – derav sykdommens navn. Grå stær er den hyppigste årsak til synstap hos personer over 50 år og kan i dag enkelt behandles ved at den gamle linsen byttes ut kirurgisk med en kunstig linse. Øyesykdommen er et resultat av aldringsprosessen, og mange over 70 år har grå stær i noen grad. Grå stær er en tilstand som kommer gradvis med alderen, men er ikke en farlig øyesykdom. Risikoen øker ved røyking, og ny forskning viser at også ultrafiolett lys kan være medvirkende til at sykdommen utvikles. Det er derfor viktig at du beskytter øynene mot solens skadelige UV-stråler.

 • 2.
  Grønn stær

  Grønn stær (glaucom) er en tilstand der synsnerven kan skades over tid. Det er flere former for grønn stær. Den mest alminnelige er kronisk grønn stær, som oppstår fordi trykket i øyet stiger. Uten behandling kan grønn stær skade øyets synsnerve hvis det ikke oppdages i tide. Grønn stær er arvelig, og i familier hvor det forekommer bør man få undersøkt øynene fra 30-års alderen. Andre bør teste øyene sine jevnlig fra 40- 60 års alderen.

 • 3.
  AMD

  Aldersbetinget Makula Degenerasjon av netthinnen (AMD) er i dag den alminnelige betegnelsen på det man tidligere kalte øyeforkalkning. Det er imidlertid ikke snakk om forkalkede blodkar slik som det for eksempel ses i ben, hjerte og hjerne, derfor er denne betegnelsen noe misvisende. AMD er en genetisk betinget sykdom i netthinnens skarpsyn-sentrum, også kalt den gule flekken (Makula). AMD er i dag den hyppigste årsak til leseblindhet i den vestlige verden, og er relatert til livsstil og stigende levealder.

 • 4.
  Diabetisk øyesykdom

  Diabetes kan forårsake forandringer i alle øyets deler, men viktigst og hyppigst i øyets netthinne og linse. Diabetiske netthinneforandringer oppstår som følge av kronisk forhøyede blodsukkerverdier og/eller forhøyet trykk over tid, og kan føre til blindhet hvis ikke dette behandles.

Øyets konstruksjon


Det er bare en liten del av selve øyet vi ser mellom øyelokkene. Selve øyet er konstruert likt hos alle mennesker. Øyeeplet ligger beskyttet av kraniet og er omgitt av øyehulens fettvev.

Ved normalt syn passerer lys gjennom hornhinnen, kornea, den klare ytre hinnen som dekker øyet, og deretter gjennom pupillen, som egentlig er et hull i den fargede delen av øyet, regnbuehinnen. Lyset passerer så gjennom linsen, som fokuserer bildet på netthinnen bakerst i øyet. I netthinnen omdannes bildet til elektriske signaler som sendes til hjernen.

Tegning med beskrivelse av øyet

Viktig å beskytte øynene

Øyelokk og øyevipper er en del av øyets forsvar mot skade forårsaket av støv og fremmedlegemer. Øyelokkene hjelper med å fordele tårevæsken, slik at hornhinnen og bindehinnen hele tiden holdes fuktig via tårekjertlene.

Hornhinnen er det mest ømfintlige og sårbare vevet du har på kroppen. Det er derfor viktig at du vet hvordan du best beskytter øynene dine. Du er alltid velkommen til å søke råd og veiledning hos oss – også selv om du ikke bruker briller eller kontaktlinser.

 

Finn din nærmeste optiker her
Close

Handlekurv

Innlogging

Logg inn med sms engangspassord

Ny hos Alliance optikk? Registrer deg her

Har du ikke registrert konto hos oss før? Registrering er gratis og med konto kan du lagre dine kontaktopplysninger, få oversikt over dine tidligere ordre og rebestille varer basert på tidligere kjøp.

Her kan du leseom hvordan vi tar vare på dine personopplysninger

Ønsker du linsekontroll abonnement?

Alle linsebrukere oppfordres til å ta jevnlige kontroller fordi øyehelsen best ivaretas ved trygg og sikker bruk av riktige linser. Derfor bør du inkludere linsekontroll 1 gang i året som en del av ditt linseabonnement hos din angitte optiker.
Pris: kr 80kr,- pr. mnd

Velg din optiker

Nei Ja