Hva ligger bak øynene dine? Enkle synsfeil som langsynthet og nærsynthet, øyesykdommer som grå og grønn stær lar seg lett oppdage. Derfor bør du bestille en øyehelseundersøkelse nå – her hos optikeren din. 

 

 

Bestill øyehelseundersøkelse her

eller

⇢ Finn din nærmeste optiker

 

Ingen øyne er like

Øyet blir ofte kalt kroppens fineste instrument, og iris og netthinnen er like unike som fingeravtrykket ditt. Øynene er kroppens mest følsomme organ og rundt 80% av den informasjon du mottar, får du gjennom øynene. Det er ikke uten grunn at vi optikere ønsker at du skal ta godt vare på øynene og synet ditt med jevnlig øyehelseundersøkelse.

Synet kan endre seg selv om du ikke legger merke til det selv, og en regelmessig oppfølging vil trygge ditt syn og gi best øyehelse over tid.

 

Hvor ofte bør du kontrollere synet?

Allerede i 5 års alderen bør den første synstesten foretas og senere jevnlig gjennom hele livet. Spesielt er alderen 45-55 år en tid hvor synet ditt forandrer seg mye. Er du over 55 år bør du besøke optiker hvert 2. år. En optiker kan også oppdage andre helsemessige endringer. Ved behov henviser optiker direkte til øyelege.

Avansert teknologisk utstyr og dyktige optikere gjør at vi kan tilby deg en trygg og grundig synsundersøkelse. Våre optikere er opptatt av kvalitet hele veien, derfor tar vi oss god tid til våre kunders synsundersøkelse.

En grundig øyehelseundersøkelse er viktig for å avdekke synsfeil og øyesykdommer i et tidlig stadium. Selv om du selv tror du ser bra, bør du ta deg tid til en sjekk hos optiker.

 

Bestill time til synstest

 

 

 

Øyesykdommer som kan avdekkes hos din optiker

 

Grå stær er en øyesykdom som rammer øyets linse. Ved fremskreden grå stær, også kalt katarakt, kan det skimtes en grå skygge bak pupillen – derav sykdommens navn. Grå stær er den hyppigste årsak til synstap hos personer over 50 år og kan i dag enkelt behandles ved at den gamle linsen byttes ut kirurgisk med en kunstig linse. Øyesykdommen er et resultat av aldringsprosessen, og mange over 70 år har grå stær i noen grad. Grå stær er en tilstand som kommer gradvis med alderen, men er ikke en farlig øyesykdom. Risikoen øker øker ved røyking, og ny forskning viser at også ultrafiolett lys kan være medvirkende til at sykdommen utvikles. Det er derfor viktig at du beskytter øynene mot solens skadelige UV-stråler.

Grønn stær (glaucom) er en tilstand der synsnerven kan skades over tid. Det er flere former for grønn stær. Den mest alminnelige er kronisk grønn stær, som oppstår fordi trykket i øyet stiger. Uten behandling kan grønn stær skade øyets synsnerve hvis det ikke oppdages i tide. Grønn stær er arvelig, og i familier hvor det forekommer bør man få undersøkt øynene fra 30-års alderen. Andre bør teste øyene sine jevnlig fra 40- 60 års alderen.

Aldersbetinget Makula Degenerasjon av netthinnen (AMD) er i dag den alminnelige betegnelsen på det man tidligere kalte øyeforkalkning. Det er imidlertid ikke snakk om forkalkede blodkar slik som det for eksempel ses i ben, hjerte og hjerne, derfor er denne betgnelsen noe misvisende. AMD er en gentisk betinget sykdom i netthinnens skarpsyn-sentrum, også kalt den gule flekken (Makula). AMD er i dag den hyppigste årsak til leseblindhet i den vestlige verden, og er relatert til livsstil og stigende levealder.

Diabetes kan forårsake forandringer i alle øyets deler, men viktigst og hyppigst i øyets netthinne og linse. Diabetiske netthinneforandringer oppstår som følge av kronisk forhøyede blodsukkerverdier og/eller forhøyet trykk over tid, og kan føre til blindhet hvis ikke dette behandles.

 

 

Øyets konstruksjon

Det er bare en liten del av selve øyet vi ser mellom øyelokkene. Selve øyet er konstruert likt hos alle mennesker. Øyeeplet ligger beskyttet av kraniet og er omgitt av øyehulens fettvev.

Ved normalt syn passerer lys gjennom hornhinnen, kornea, den klare ytre hinnen som dekker øyet, og deretter gjennom pupillen, som egentlig er et hull i den fargede delen av øyet, regnbuehinnen. Lyset passerer så gjennom linsen, som fokuserer bildet på netthinnen bakerst i øyet. I netthinnen omdannes bildet til elektriske signaler som sendes til hjernen.

Tegning med beskrivelse av øyet

 

Viktig å beskytte øynene

Øyelokk og øyevipper er en del av øyets forsvar mot skade forårsaket av støv og fremmedlegemer. Øyelokkene hjelper med å fordele tårevæsken, slik at hornhinnen og bindehinnen hele tiden holdes fuktig via tårekjertlene. Hornhinnen er den mest ømfintlige og sårbare vev du har på kroppen. Det er derfor viktig at du vet hvordan du best beskytter øynene dine. Du er alltid velkommen til å søke råd og veiledning hos oss – også selv om du ikke bruker briller eller kontaktlinser.

 

Finn din nærmeste optiker her

© 2020 Alliance Optikk    |    Allianceoptikk.no    |    Personvern    |    Cookies