Øyet er kroppens fineste instrument

Øyeeplet er formet som en kule og blir ofte kalt kroppens fineste instrument, og øyet ditt er like unikt som fingeravtrykket. Det er bare en liten del av selve øyet vi ser mellom øyelokkene. Selve øyet er konstruert likt hos alle mennesker. Øyeeplet ligger beskyttet av kraniet og er omgitt av øyehulens fettvev. Rundt 80% av den informasjon du mottar, får du gjennom øynene.

 

Viktig å beskytte øynene

Øyelokk og øyevipper er en del av øyets forsvar mot skade forårsaket av støv og fremmedlegemer. Øyelokkene hjelper med å fordele tårevæsken, slik at hornhinnen og bindehinnen hele tiden holdes fuktig via tårekjertlene. Hornhinnen er den mest ømfintlige og sårbare vev du har på kroppen. Det er derfor viktig at du vet hvordan du best beskytter øynene dine. Du er alltid velkommen til å søke råd og veiledning hos oss – også selv om du ikke bruker briller eller kontaktlinser.

 

Hvor ofte bør du kontrollere synet?

Allerede i 5 års alderen bør den første synstesten foretas og senere jevnlig gjennom hele livet. Spesielt er alderen 45-55 år en tid hvor synet ditt forandrer seg mye. Er du over 55 år bør du besøke optiker hvert 2. år. En optiker kan også oppdage andre helsemessige endringer. Ved behov henviser optiker direkte til øyelege.

Avansert teknologisk utstyr og dyktige optikere gjør at vi kan tilby deg en trygg og grundig synsundersøkelse. Våre optikere er opptatt av kvalitet hele veien, derfor tar vi oss god tid til våre kunders synsundersøkelse.

En grundig synsundersøkelse er viktig for å avdekke synsfeil og øyesykdommer i et tidlig stadium. Selv om du selv tror du ser bra, bør du ta deg tid til en sjekk hos optiker.

Bestill synstest her

 

Øyesykdom kan avdekkes hos din fastoptiker


Grå stær

Grå stær er en øyesykdom som rammer øyets linse. Ved fremskreden grå stær, også kalt katarakt, kan det skimtes en grå skygge bak pupillen – derav sykdommens navn. Grå stær er den hyppigste årsak til synstap hos personer over 50 år og kan i dag enkelt behandles ved at den gamle linsen byttes ut kirurgisk med en kunstig linse. Øyesykdommen er et resultat av aldringsprosessen, og mange over 70 år har grå stær i noen grad. Grå stær er en tilstand som kommer gradvis med alderen, men er ikke en farlig øyesykdom. Risikoen øker øker ved røyking, og ny forskning viser at også ultrafiolett lys kan være medvirkende til at sykdommen utvikles. Det er derfor viktig at du beskytter øynene mot solens skadelige UV-stråler.

 

Grønn stær

Grønn stær (glaucom) er en tilstand der synsnerven kan skades over tid. Det er flere former for grønn stær. Den mest alminnelige er kronisk grønn stær, som oppstår fordi trykket i øyet stiger. Uten behandling kan grønn stær skade øyets synsnerve hvis det ikke oppdages i tide. Grønn stær er arvelig, og i familier hvor det forekommer bør man få undersøkt øynene fra 30-års alderen. Andre bør teste øyene sine jevnlig fra 40- 60 års alderen.

 

AMD

Aldersbetinget Makula Degenerasjon av netthinnen (AMD) er i dag den alminnelige betegnelsen på det man tidligere kalte øyeforkalkning. Det er imidlertid ikke snakk om forkalkede blodkar slik som det for eksempel ses i ben, hjerte og hjerne, derfor er denne betgnelsen noe misvisende. AMD er en gentisk betinget sykdom i netthinnens skarpsyn-sentrum, også kalt den gule flekken (Makula). AMD er i dag den hyppigste årsak til leseblindhet i den vestlige verden, og er relatert til livsstil og stigende levealder.

 

Diabetisk øyesykdom

Diabetes kan forårsake forandringer i alle øyets deler, men viktigst og hyppigst i øyets netthinne og linse. Diabetiske netthinneforandringer oppstår som følge av kronisk forhøyede blodsukkerverdier og/eller forhøyet trykk over tid, og kan føre til blindhet hvis ikke dette behandles.


© 2019 Alliance Optikk    |    Allianceoptikk.no    |    Personvern    |    Cookies