Meny

Aktuelt

Hjelp for nye kontaktlinsebrukere

Komme i gang med kontaktlinsene

Selv om det kan virke litt rart til å begynne med, er det ikke vanskelig å sette inn kontaktlinser. Her får du råd og tips om hvordan du setter dem inn for første gang, og hvordan du trygt behandler, rengjør og oppbevarer linsene dine.

Husk din fastoptiker er her for å hjelpe deg, og er den beste kilden til svar hvis det skulle dukke opp spørsmål.

linser_closeup_crop_nett

Før du setter inn linsene for første gang

  • Ha alltid med deg briller. Av og til kan det være godt med en pause fra kontaktlinsene. Da er det godt å ha brillene for hånden.
  • Kjøp inn ekstra linsevæske. Det er ikke noe særlig å komme på at du er tom for linsevæske, i det du har tenkt å legge deg. Rengjør aldri kontaktlinsene med vann fra springen! Det kan gi forurensninger på linsene og være skadelig for øynene.
  • Begynn alltid med å vaske hendene med såpe og tørke dem godt. Det gjør det lettere å håndtere linsene og hindrer at de blir skitne eller forurenset av bakterier. Bruk helst en oljefri såpe.
  • Ta ubehag på alvor. Hvis linsene er ubehagelige å ha på seg, kan det skyldes rusk på linsene eller et annet problem. Ved ubehag bør du alltid ta ut, rengjøre og desinfisere linsene og sjekke at de ikke har skader eller riper, før du setter dem inn igjen.

 

Slik setter du inn kontaktlinser riktig

illustration_put_lens_in_step1

Trinn 1: Husk å alltid vaske hendene først.

Ved å vaske hendene med en oljefri såpe reduserer du risikoen for å få bakterier, smuss eller en fet hinne på linsene

illustration_put_lens_in_step2

Trinn 2: Begynn alltid med samme øye.

Akkurat som med brilleglassene dine, er det en høyre- og venstrelinse med forskjellig utforming. Dette for å gi optimal synskorrigering på hvert øye. Begynn alltid med samme linse, så unngår du å forveksle dem. Tips: Hvis du er høyrehendt, begynner du med høyre linse. Hvis du er venstrehendt, begynner du med den venstre.

illustration_put_lens_in_step3

Trinn 3: Ta linsen forsiktig opp.

Plasser linsen på fingertuppen og hold den opp mot lyset, slik at du ser den tydelig. Er den skålformet? Da er du nesten klar. Kontroller at linsen ikke har skader eller riper, og rengjør og desinfiser den med linsevæske.

illustration_put_lens_in_step4

Trinn 4: Sett inn linsen.

Løft det øvre øyelokket med den ledige hånden. Trekk det nedre øyelokket nedover med langfingeren på «linsehånden». Hold linsen på tuppen av pekefingeren og plasser den på øyet. Når linsen er satt inn, kikker du fra side til side, slik at linsen legger seg riktig på plass på den fargede delen av øyet. Sørg for at linsen sitter behagelig på øyet, slik at den ikke kan falle ut.

illustration_put_lens_in_step5

Trinn 5: Blunk og du er klar.

Blunk naturlig og ta en kikk i speilet. Hvis alt føles bra og ser riktig ut, kan du fortsette dagen med godt syn uten briller.

Hvordan ta ut linsene?

Ta deg god tid og vær nøye med å følge fremgangsmåten nedenfor. Akkurat som når du setter inn linsene, bør du alltid begynne på samme side. Da unngår du å forveksle høyre og venstre linse.

Og vask alltid hendene før du begynner!

illustration_remove_lense_step1

Trinn 1:

Plasser deg foran et godt opplyst speil.

illustration_remove_lense_step2

Trinn 2:

Se opp.

illustration_remove_lense_step3

Trinn 3:

Trekk det øvre øyelokket oppover ved hjelp av pekefingeren på den ikke-dominante hånden.

illustration_remove_lense_step4

Trinn 4:

Trekk det nedre øyelokket nedover med langfingeren på den dominante hånden.

illustration_remove_lense_step5

Trinn 5:

Trykk linsen forsiktig sammen med langfinger og tommel, slik at du kan føre den nedover og bort fra øyet. Ikke trykk så hardt at den bretter seg eller blir klemt.

illustration_remove_lense_step6

Trinn 6:

Legg linsen i den andre håndflaten og krum hånden lett. Påfør ny alt-i-ett-væske på linseoverflaten. Les avsnittet «Slik håndterer du kontaktlinsene» hvis du vil vite mer om hvordan du rengjør og desinfiserer dem.

illustration_remove_lense_step7

Trinn 7:

Hvis du har kontaktlinser som skal brukes i flere dager før de skiftes ut, bør du oppbevare dem i en linsebeholder med tydelig merking (L for venstre og R for høyre), slik at du ikke forveksler dem. Følg anvisningene på den medfølgende linsevæsken.

Du vil snart håndtere linsene som en «proff». Men hvis du skulle trenge litt hjelp i begynnelsen, kan følgende tips gjøre det enklere å ta ut kontaktlinsene:

  • Hvis det er vanskelig å få ut linsene, kan du prøve å dryppe noen fuktende øyedråper i øynene. Tørre øyne kan gjøre det vanskelig å få ut linsene.
  • Det kan være enklere å få ut linsene hvis du trekker dem ut på den hvite delen av øyet og/eller mot det nedre øyelokket. Linsene har samme form som den fargede delen av øyet for at de skal holde seg på plass. Hvis du fører linsen ut på den hvite delen av øyet, blir det lettere å skille den fra øyet, og dermed å få den ut.
  • Det kan ta litt tid å venne seg til nye linser. Ikke stress! Ta deg god tid de første gangene du skal ta ut de nye linsene.
  • Hvis linsekantene kleber seg til hverandre, drypper du på litt ny linsevæske og gnir linsen forsiktig i håndflaten til kantene løsner igjen.

Rengjøring og desinfisering av kontaktlinser med alt-i-ett-væske.

Rengjøring og desinfisering av linsene er noe av det viktigste du gjør. Feil håndtering og rengjøring av kontaktlinser er en av de viktigste årsakene til øyeinfeksjoner og andre problemer. Sørg derfor for at rengjøring og desinfisering blir en del av den daglige rutinen din når du tar ut linsene om kvelden.

Hvis du har valgt endagslinser, slipper du selvsagt å tenke på alt dette.

illustration_lens_care_step1

Trinn 1:

Ta ut linsen, legg den i håndflaten og krum hånden. Påfør deretter ny linsevæske på linsens overflate. Følg instruksjonene på alt-i-ett-væskens emballasje for hvor mange dråper du skal bruke.

illustration_lens_care_step2

Trinn 2:

Gni linsen med linsevæsken. Følg anvisningen på alt-i-ett-væsken for hvor lenge du skal gni og skylle linsene. Pass på at du rengjør begge sider av linsen.

illustration_lens_care_step3

Trinn 3:

Legg linsen i linsebeholderen, dekk den med ny linsevæske og sett på lokket. Følg instruksjonene på alt-i-ett-væskens emballasje for hvor lenge linsene må ligge i bløtt for å desinfiseres.

Det var det! Oppbevar alltid linsene i ny linsevæske i linsebeholderen når du ikke bruker dem.

Stell av kontaktlinser

Kontaktlinser er ømtålige medisintekniske produkter med en høy presisjonsgrad. For å få maksimalt utbytte av dem, er det viktig å behandle dem forsiktig.

Og som vanlig er optikeren din den beste kilden til informasjon og hjelp. Følg alltid optikerens instruksjoner, instruksjonene på pakningsvedlegget til linsene og på linsebeholderen og linsevæsken. Til sammen hjelper de deg å holde linsene og øynene dine i toppform.

 

Tekst og bilder i samarbeid med CooperVision

 

 


Kategorier: Linser Øyehelse


Close

Handlekurv

Innlogging

Logg inn med sms engangspassord

Ny hos Alliance optikk? Registrer deg her

Har du ikke registrert konto hos oss før? Registrering er gratis og med konto kan du lagre dine kontaktopplysninger, få oversikt over dine tidligere ordre og rebestille varer basert på tidligere kjøp.

Her kan du leseom hvordan vi tar vare på dine personopplysninger

Ønsker du linsekontroll abonnement?

Alle linsebrukere oppfordres til å ta jevnlige kontroller fordi øyehelsen best ivaretas ved trygg og sikker bruk av riktige linser. Derfor bør du inkludere linsekontroll 1 gang i året som en del av ditt linseabonnement hos din angitte optiker.
Pris: kr 80kr,- pr. mnd

Velg din optiker

Nei Ja