Meny

Aktuelt

En av tre bruker briller feil

En av tre bruker briller feil

Stadig flere bruksområder øker faren for at brillestyrken ikke passer. 37 prosent bruker briller i situasjoner de ikke er ment for, viser undersøkelse fra Norges Optikerforbund.

Før brukte vi briller til lesing, tv-titting og bilkjøring. Så kom skjermsamfunnet.

– Det er viktig å være klar over at briller er laget for bestemte avstander. Vi bruker elektroniske dingser til stadig flere gjøremål enn for bare få år siden. I hverdagen veksler folk mellom bilkjøring, lesing, nettbank, jobb, billettkjøp og familiebeskjeder på mobilen. Og veldig mye annet, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

Over en tredjedel av brillebrukere henger tilsynelatende ikke helt med i svingene på eget brillebehov. 37 prosent sier at brillene ikke fungerer optimalt i én eller flere hverdagssituasjoner, viser en spørreundersøkelse TNS Gallup har gjort for Norges Optikerforbund.

– I et stadig mer visuelt samfunn må briller tilpasses bruken. Å ha ett par briller, er i mindre grad enn før dekkende for det reelle behovet, sier Haugo.

 

Gråsoner

De fleste er klar over at brillene som brukes under bilkjøring for å se avstander tydelig, ikke er egnet til å se pc-skjermen skarpt med.

Andre situasjoner kan være vanskeligere å sortere.

– Si at du får tilpasset en databrille av arbeidsgiver. Brillen gis etter gjeldende regler og tilpasses arbeidstakerens arbeidsplass der skjermen står 75 centimeter unna. Ved siden av dette har du også en ren lesebrille, kanskje en ferdigbrille, til bruk ved lesing på 40 centimeters avstand, sier Haugo.

Så kjøper arbeidsgiver smarttelefoner til sine ansatte. Telefonen blir brukt til jobb og privatliv på vei til og fra jobb, på buss, trikk og tog.

– Arbeidsavstanden i trange busser, trikker og tog er ofte nede i 25-30 centimeter. Databrillen fungerer dermed ikke her, sier Haugo.

 

Progressive glass

En progressiv brille kan hjelpe, men vil trolig ikke være god nok i situasjonen beskrevet ovenfor, spesielt hvis du ikke har behov for briller på avstand.

Progressive briller er avanserte briller med flere styrker i glasset. Du ser klart på lang avstand gjennom øvre del av glasset og ser klart på nært hold gjennom nedre del av glasset.

Men progressive briller kan ikke løse alle synsproblemer.

– Det er mange som tror at progressive briller tilpasser seg det vi ser og arbeider med. Men det gjør de ikke. Det er snarere brukeren som må tilpasse seg glassenes egenskaper, sier generalsekretær Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund.

 

Kontaktpersoner:

Hans Torvald Haugo, generalsekretær i Norges Optikerforbund, tlf. 906 36 826
Per Kristian Knudsen, daglig leder i Norges Optikerforbund, tlf. 480 04 427

 


For å kartlegge bedre din hverdag har vi i Alliance Optikk en rutine for å lære mer om din hverdag, slik at vi kan anbefale deg riktige produkter for ditt syn og ditt liv.

 


Kategorier: Briller


Close

Handlekurv

Innlogging

Logg inn med sms engangspassord

Ny hos Alliance optikk? Registrer deg her

Har du ikke registrert konto hos oss før? Registrering er gratis og med konto kan du lagre dine kontaktopplysninger, få oversikt over dine tidligere ordre og rebestille varer basert på tidligere kjøp.

Her kan du leseom hvordan vi tar vare på dine personopplysninger

Ønsker du linsekontroll abonnement?

Alle linsebrukere oppfordres til å ta jevnlige kontroller fordi øyehelsen best ivaretas ved trygg og sikker bruk av riktige linser. Derfor bør du inkludere linsekontroll 1 gang i året som en del av ditt linseabonnement hos din angitte optiker.
Pris: kr 80kr,- pr. mnd

Velg din optiker

Nei Ja