Eldre blir mest blendet
Jo eldre du blir, desto mer blendes du av lav sol og møtende billykter. Dersom du ikke er forberedt, kan det gå alvorlig galt i trafikken.
– Mange farlige situasjoner oppstår på veiene fordi trafikanter blendes av motsol og møtende billykter. Det er svært viktig at man er klar over problemet og tar forholdsregler, sier senioringeniør Anne Beate Budalen i Statens vegvesen.
Om våren og høsten står solen lavt på himmelen. Som sjåfør kan du oppleve at solen plutselig lyser deg rett i øynene, og du får problemer med å se både veien og dine medtrafikanter.
– Ser vi direkte på skarpt lys, dannes det etterbilder i øyet. Når vi flytter blikket, føler vi at vi ser en skygge. Det er den skyggen som skaper problemer i trafikkbildet, sier daglig leder Per Kristian Knudsen i Norges Optikerforbund.
Problemet med blending øker med alderen. Allerede i 40-årsalderen kan du merke at det er blitt vanskeligere å kjøre i mørket. Du blir lett blendet av møtende billykter.
– Etter hvert som øyet blir eldre, stivner øyelinsene våre. Lyset spres mer inne i øyet, og vi opplever blending som mer plagsomt. Øyet trenger lengre tid på å omstille seg slik at man ser normalt igjen etter å ha blitt blendet, sier Knudsen.
Kraftigere lykter
Mange nyere biler har svært kraftige billykter. Risikoen for å bli blendet på mørke veier er enda større enn før.
– På moderne biler er lyset ofte blåere og virker derfor veldig mye sterkere. Lyset fra eldre biler er gjerne varmere og mindre plagsomt, sier Knudsen.
Det er mulig å unngå å bli blendet. Det avgjørende er hvordan du forholder deg til de lyskildene som kan blende deg.
– Når du kjører i mørket, bør du ikke se direkte på møtende billykter. Prøv heller å holde blikket på den hvite linja på høyre side av veien. Husk også på å blende ned dine egne lykter av hensyn til medtrafikanter, sier Knudsen.
Kjører i blinde
Når du kjører ut av en tunnel risikerer du å bli fullstendig blendet av sterkt sollys.
– Dersom dette skjer, mister du i praksis synet i mellom et halvt og ett sekund. Da kjører du mellom 25 og 50 meter i blinde. Mye kan skje på denne strekningen. Derfor bør du planlegge kjøringen og avpasse farten etter forholdene, sier Knudsen.
Statens vegvesen understreker at det beste du kan gjøre som sjåfør er å være forberedt på hva som kan skje.
– Det gjelder å se langt fram og planlegge kjøringen. Nærmer du deg en bakketopp hvor du aner at det kan være sterkt sollys, så ta ned solskjermen i forkant, sier fagleder Bjørn Eng i Statens vegvesen.
Vask bilruta
Skitne bilruter vil forverre blendingsproblemet.
– Det holder ikke å vaske bilrutene bare på utsiden. Det setter seg fort veldig mye skitt på innsiden av glasset. For å sikre god sikt må vindusviskerne byttes med én gang de begynner å bli slitte, sier Eng.
Også glasset du har på nesen kan skape problemer.
– Rene og riktig tilpassede briller bør være en selvfølge når du kjører bil. I tillegg er et par solbriller, helst med polariserte glass, et godt våpen mot blending fra sollys, sier Per Kristian Knudsen i Norges Optikerforbund.
Kategorier: Briller • Øyehelse • Vis alt •