Meny

Aktuelt

Anatomi og tiltrekning: Vitenskapen bak “Kjærlighet ved første blikk”

Har du noen gang lurt på betydningen av uttrykket “the look of love”? Når du stirrer inn i din partners øyne, tenk litt på vitenskapen bak “kjærlighet ved første blikk”.

 

Sammenhengen mellom øynene og kjærlighet er godt dokumentert i dikt og prosa siden tidenes morgen, sånt som lunefulle eventyr og heltesagn. Men mens skjønnhet kan være i øyet som ser, finner vi stadig beviser som antyder at hjernen vår er fastkoblet til å både se og legge merke til visuelle “spor” når det kommer til en potensiell kjæreste.

 

Større pupiller

En slik indikator for visuell tiltrekning er større pupiller. Studier viser at våre pupiller utvider seg når vi føler spenning og tiltrekning. Når blikket faller på en person eller et objekt av interesse for oss, frigjør hjernen en bølge av dopamin (en kjemisk budbringer som bidrar til å kontrollere hjernens belønnings og lystsentre), som utløser utvidelse av pupillene.

 

Menn oppfatter kvinner med større pupiller som mer romantisk tiltalende. En studie fra 2007 publisert i “Hormones and Behavior” viste at en kvinnes pupiller er på sitt videste under eggløsningen. Fra et biologisk perspektiv, fordi denne egenskapen er utviklet under påvirkning av østrogen, betyr det ungdommelighet og derfor fruktbarhet. Forskning tyder på at menn instinktivt bruke slike indikatorer, blant andre visuelle signaler, for å vurdere “verdien” av potensielle partnere – som en måte å søke fruktbare og sunne partnere.

 

På tilsvarende måte; forskere ved Edinburgh University fant ut at kvinner i sin månedlige fruktbarhetstopp er mest tiltrukket av menn med større pupiller. Ifølge studien publisert i tidsskriftet “Personality and Individual Differences” viser at større pupiller signaliserer en manns interesse, og derfor er han mer aktuell som en partner fordi interessen er gjensidig. Motsatt, fant studien ut at når kvinner ikke er på sitt mest fruktbare, utgjør menns pupillestørrelse svært liten forskjell når vi leter etter den rette.

 

Øyekontakt

Dvelende øyekontakt er også en sterk indikator for en potensiell kjæreste. En studie fra 2009 publisert i “Archives of Sexual Behavior” fant man ut at en mann som rangerte en kvinne som attraktiv når han holdt øyekontakt i et gjennomsnitt på 8,2 sekunder, noe som økte hans sjanser til “kjærlighet ved første blikk”. Hvis en mann holdt blikket rundt 4 sekunder, antyder forskning at han var mindre imponert.

 

Når det gjelder øyenfarge og tiltrekning, er grønne øyne sett på som mest attraktive, ifølge en AllAboutVision.com øyenfarge-undersøkelse blant mer enn 70.000 mennesker. Men når det kommer til ting som berører hjertet, viser forskning at folk flest ikke har et øyefarge preferanse. Faktisk ser det ut til “the look of love” handler om pupillene.

 

Så den 14. februar, se inn i din valentins øyne – sjansene er at hans eller hennes pupiller vil bli utvidet!

………………………………..
Kilde: http://www.allaboutvision.com


Kategorier: Fakta


Close

Handlekurv

Innlogging

Logg inn med sms engangspassord

Ny hos Alliance optikk? Registrer deg her

Har du ikke registrert konto hos oss før? Registrering er gratis og med konto kan du lagre dine kontaktopplysninger, få oversikt over dine tidligere ordre og rebestille varer basert på tidligere kjøp.

Her kan du leseom hvordan vi tar vare på dine personopplysninger

Ønsker du linsekontroll abonnement?

Alle linsebrukere oppfordres til å ta jevnlige kontroller fordi øyehelsen best ivaretas ved trygg og sikker bruk av riktige linser. Derfor bør du inkludere linsekontroll 1 gang i året som en del av ditt linseabonnement hos din angitte optiker.
Pris: kr 80kr,- pr. mnd

Velg din optiker

Nei Ja