Moldova er et land uten formell optikerutdannelse frem til nå. Det ville Alliance Optikk bistå med. Sammen med sponsorer fra næringslivet vil vi bidra til at studenter i Moldova kan få egne stipender til utdannelse.

I år er det 17 studenter som starter opp. Om 4 år vil de være ferdige med utdannelsen og kunne jobbe som optikere i eget land. Bidraget til utdannelsen gjennom Alliance Optikk vil være sentral for mange av disse studentene.

Høyskolen i Sør-Øst Norge, Campus Kongsberg har et faglig samarbeide med skolen i Moldova og har allerede utvekslingsstudenter i Moldova. Du kan følge studentene fra Norge gjennom reisebrev og bilder her.

 


 

I Moldova startet optikerutdannelsen 1. september 2017. Landet med 3,5 millioner innbyggere har aldri hatt optikerutdannelse og de mangler 350 stykker. 17 studenter satser på fremtiden og er nå i gang med den utdannelsen. Utdannelse koster – og i et av Europas fattigste land trenger man støtte til studieavgiften. Studieavgiften er gratis i Norge, men koster 15.000 kroner per student per år i Moldova. Dette i et land hvor gjennomsnittslønn er 2.000 kroner per måned.

 

Kjører man 260 mil fra Oslo til Chisinau, så kan man møte studentene. Her har drømmen til Hans Bjørn Bakketeig, pioner og grunder for optometriarbeidet i Moldova gått i oppfyllelse. Ved Low Vision Centre er målet å gi bedre synsfunksjon til innbyggerne. Hans engasjement og hjertevarme for bedre syn inspirerer til dette arbeidet, noe han fikk heder for i 2016 i programmet Hverdagshelter. Han er også tildelt World Council of Optometrys tittel; Optometrist of the year, i 2012.

 

Optikere i Moldova vil gi synshelsetjenester og gode synshjelpemidler til befolkningen, og bekjempelsen av unødig blindhet fordi man mangler en brille!

 

Høgskolen har gleden av samarbeid med Hans Bjørn, hans entusiastiske stab ved Low Vision Centre og ansatte ved det medisinske universitetet i Chisinau. Arbeidet støttes også av Senter for internasjonal utdanning, Optometry Giving Sight og Brien Holden Vision Insitute, Australia.Kategorier: Moldova Pressemeldinger Samarbeid

Postet av Alliance Optikk© 2019 Alliance Optikk    |    Allianceoptikk.no    |    Personvern    |    Cookies